BOPs_BIO

BOPs_BIO  (AUG ’20)

“Wie  is die Bop?” herhaalde Fab, mijn ex-collega uit Nijmegen.  Jà, wie is die Bop, eigenlijk? ‘Who cares’, dacht ik (te) lang. Fans & friends zijn benieuwd, waaronder Inge die mij – pre-Corona – adviseerde: “Bop, kom uit uw kot!”. Why not? Graag was ik niet zo ingewikkeld als Ken Wilber en bij voorkeur incognito als Elena Ferrante.  

Samen met mijn vrouw Helena dweilde ik ‘tig’ musea af en – excuseer – zelden kwam ik gemotiveerd of met inspiratie buiten. 

Tot Dirk reageerde met: “Maar ze doén het toch-é!”  En ja, ik kon het makkelijk wegkwekken of erbij stilstaan dat “als er een markt is voor deze kunst, er ook voor mij een plekje is!” En action… Go-go-go voor een tentoonstelling 10 10 2020 (uitgesteld wegens omstandigheden). Voor sommigen een verrassing; voor anderen: “EINDELIJK !!”

In alle eerlijkheid: ik heb net iets te lang (…) iedereen naar de mond gepraat en verteld wat ze willen horen.  Edoch advies: “schluss damit!”  Juni 2019 besliste ik om mezelf creatief ‘klem’ te rijden door vanaf 10 augustus 2019 èlke tiende* van de maand een ‘teaser’ èn ‘nieuwsbrief’ online te gooien om mijn #PIPs te delen. 

Bref, in de eerste plaats voor mijn prachtige dochter Astrid zodat ze me beter zou leren kennen. Ik heb haar te lang moeten missen. Ook anderen worden nieuwsgieriger. So, op algemene aanvraag: Bop’s bio.

Het is geen wedstrijd, doch ik ben helaas ‘gesmeed’ via een ongewoon moeilijke jeugd. Van jongs af aan, in mijn familie en daarna in mijn loopbaan, relaties… gedwongen, om beslissingen en acties te ondernemen die door de ‘buitenwereld’ als roekeloos en/of onpopulair gezien werden. 

Maar voor mij waren ze en zijn ze nog steeds –  volgens mijn bescheiden en doordacht oordeel – weloverwogen “logisch”. Vanzelfsprekend is niet iedereen ‘fan’; laat staan begripvol. Knopen doorhakken èn uitvoeren, raar: veel sneller dan mijn omgeving.  Ik koos/kies voor de beste oplossing met mijn kennis van toén**. En die is niet altijd de gemakkelijkste en/of de comfortabelste. Même pas peur.

UIT DE KAST

BDE
In pre-www tijden, bij het bekijken van een documentaire (sneller dan een boek) over Pim van Lommel, begreep ik dat ik in mijn jeugd twee ‘Bijna Dood Ervaringen’ had meegemaakt. Als gevolg van extreme emoties kon ik, ‘zwevend’, voor een paar seconden, minuten (?), àlles zien en alles, àlles, horen, voelen, … Ik voelde zoveel liefde: iedereen hield van elkaar, ik begreep ècht àlles. Onvoorstelbaar.  Geen woorden hiervoor. 
Na de tweede ervaring herkende ik de eerste en begreep dan pas dat ik toén niet “even gek” was.

Pre-internet. Niet gek en toch ècht. Hoe leg ik dat uit en aan wie? Waar was ik geweest? In de ‘hemel’? Een andere plek/planeet..? Wie zou mij geloven? Kon nergens terecht met mijn intense ervaring. De weg ‘terug’ naar de gewone wereld, het gewone leven was  ronduit depressief, maandenlang …

Na deze BDE ben ik nooit meer bang voor de dood geweest.  Ik “wist” dat ik niet “wild” door het leven zou gaan; wel heel intens, doelgericht,  met aanpassen van job/plek/relatie/ … En heb nog steeds een goed geweten.

Zoveel mogelijk – in de mate van het mogelijke – absoluut vermijden om hier mijn ‘nuttige’ tijd te verspillen.

HB
Tijdens een workshop in 2017 reageerde mijn vriendin Chantal overtuigd “Bop, je bent HB en HSP“: hoogbegaafd èn hoog-sensitief.

Bonjour! Alle “wist-je-datjes” rond HB en HSP kwamen eerst en vooral binnen als een ernstige handicap.  Daarna – bij  flashbacks – voelde die wetenschap (HB en HSP) zo helder rustgevend:  dààrom deed ik jàren wat ik voelde, besliste. Holy Moly… heerlijk (h)erkennen: inner Peace.

HB + HSP met al zijn voor- èn nadelen. Zoals daar zijn: kan snel denken, maar ‘past’ niet echt in ‘de’ groep… Is zéér vermoeiend. Mijn mentale en emotionele knop kan zelden ‘Off’ …

HSP
‘High Sensitive Person’. Voor mij betekent dit onder andere dat ik in gezelschap (etentjes, …) moeite heb met luisteren, de combinatie van (door elkaar) praten en muziek samen, bijvoorbeeld. 

Van kip en bereid voedsel (uit de winkel) slaap ik slecht. Water is voor mij energie die ik moet doseren. Alcohol drink ik al jàren niet meer: ik ken àlle apéro-grappen in gezelschap. Ik hoor, zie, ruik, voel, … net iets té goed met alle bijhorende voor- en nadelen. Ik zet dit om in een permanente oefening en creëerde hiervoor bopart.be.

(2x BDE + HSP + HB) = BOP + EAUFLOW = BOB
Door de som van bovenstaande begrijp en snap ik, dat ik niet alleen /eenzaam ben. Waarom ik me, bijvoorbeeld, steeds een buitenstaander voel. Waarom ik moet werken aan mijn eigen ‘handleiding’. 

Net omdat ik vooral iedereen naar de mond heb gepraat, is het  een ‘oefening’ om – diplomatisch – mijn mening ècht te delen/ventileren.

Ik beleefde zelf de harde hoeken van het leven. Van daar uit zijn de uiterste contrasten tussen ‘Pain & Pleasure’ een permanente bron van onderzoek en inspiratie voor mij. #Verbanden, #inzichten … boeien me enorm, want wat voor de éne trauma is, is voor de andere – met plezier –  een ‘must-do’. 

Wanneer ik terugblik en kijk hoe ik ooit begonnen ben aan mijn levenslange studie, zie ik nu het resultaat ook in eauflow.be.
De cirkel is rond: welkom in mijn universum!

Inspiratie, verbeelding en FiP,
Bop

*  Eerst een ‘creatieve’ datum gezocht.
Eh voilà:  10 10 2020 (is uitgesteld).
**  doe je eigen – gratis – onderzoek (meer ervaringen, meer keuze en dus betere oplossingen)

PS
?? % van de bevolking heeft een BDE ervaring?
20% van de bevolking is HSP

2% van de bevolking is HB